Dziewczyny, ta marynowana cukinia to mistrzostwo smaku. Przekąska, która powala na kolana

W sezonie na cukinię bardzo łatwo dostać w sklepach te warzywa, a do tego są wyjątkowo tanie. Warto więc skorzystać z ich dobrodziejstw i wykorzystać je do stworzenia pysznych przekąsek o niewielkiej zawartości kalorii.

Ten przepis pokaże jak z łatwością marynować cukinię.Tak stworzona przekąska szybko przypadnie wszystkim do gustu.

Składniki:

  • 500 g młodej, świeżej cukinii
  • 70 g oleju roślinnego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu
  • około 5-6 ząbków czosnku
  • świeże zioła
  • zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj i obierz cukinię. W przypadku młodziutkiej – możesz pozostawić skórkę. Przygotowane warzywa potnij na cieniutkie plasterki lub w paski według swojej preferencji.

W uzyskaniu idealnie cienkich plasterków może pomóc obieraczka do warzyw. Odstaw warzywa na moment, aby pozbyć się zbędnej wody. 

Gdy cukinia wypuszcza wodę, zajmij się marynatą. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do niego miód wraz z olejem. Do takiej mieszaki dorzuć posiekane zioła, ocet oraz pieprz. Wszystko dokładnie zamieszaj.

Wylej wodę z cukinii, porządnie ją wyciśnij i zalej marynatą. Tak przygotowaną – wstaw na 2-3 godziny do lodówki i gotowe!

To doskonała letnia przekąska o delikatnym smaku. Pasuje do mięs, ryby i wielu innych potraw. Sprawdzi się także jako przepyszna przystawka!

error: Treść zabezpieczona !!