Można jednak bez problemu zrobić marynatę z pieczarek w domu według przepisu, który wykonanie tej pysznej potrawy, skraca aż do 20 minut.
Pierwszą czynnością jest przygotowanie odpowiednie grzybów. Czyste, umyte grzyby należy obrać, duże pokroić na 2 lub 4 części, włożyć do suchej patelni, przykryć pokrywką i gotować przez 5 minut na niewielkim ogniu. Pieczarki puszczą sok, po czym lekko odparują.
Pokrojony czosnek i cebulę należy umieścić w głębokiej misce. Dodać olej i wszystkie przyprawy. Zalać całość octem i dokładnie wymieszać.
Przelać marynatę na patelnię i gotować przez 5-7 minut. Po wyłączeniu ognia pozostawić grzyby jeszcze pod przykryciem przez następne 3-4 minuty, po czym wszystko przenieść do 1,5-litrowego słoika, zamknąć pokrywką i zostawić do ostygnięcia.
Tak przygotowane pieczarki mogą być przechowywane w lodówce do 2 tygodni.