Maślane ciasto z jabłkami – zapisz ten przepis, bo będziesz często do niego wracać
65
Jest to jeden z najprostszych przepisów na ciasto z jabłkami, ale mogę o nim powiedzieć, że jest jedyne w swoim rodzaju!
Na pierwszy rzut oka – szarlotka, ale warto spróbować kawałek tego ciasta, żeby przekonać się o tym, że jego smak jest niezwykły!
Składniki
Masło – 250 g
Cukier – 250 g
Jajko – 4 sztuki
Sól – 0,5 łyżeczki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Mąka pszenna – 300 g
Cukier waniliowy – 1 łyżka
Jabłka – 1 kg
Sok z cytryny – 2 łyżki
Cynamon – 1 łyżeczka
Cukier puder – do smaku
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik. Przygotuj jabłka: obierz je, odkrój rdzenie i pokrój na małe kawałki. Skrop owoce sokiem z cytryny i wymieszaj.
Przygotuj ciasto: wymieszaj 250 g miękkiego masła z dwoma rodzajami cukru i solą, wymieszaj. Następnie dodaj pojedynczo jajka, kontynuując mieszanie.
Przesiej mąkę do płynnej mieszanki i zagnieć ciasto. Następnie dodaj jabłka i dokładnie wymieszaj.
Połóż ciasto z jabłkami na blasze do pieczenia pokrytej naoliwionym pergaminem i piecz przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie gotowe, udekoruj je cukrem pudrem.