Odkryj sekret wielkanocnego stołu: przepis na legendarny metrowiec mojej mamy, którego nie może zabraknąć.
116
Z pewnością próbowałaś już tego wcześniej. Wiele przepisów na ten deser znam i choć próbowałam różnych, to zawsze wracam do jednego – do tego, który uznajemy z mamą za najlepszy, przepisu na metrowiec.

Składniki potrzebne do przyrządzenia:
Dla ciasta:
- 4 jajka
- 260 g cukru pudru
- 10 łyżek oleju
- 260 g mąki
- 8 łyżek ciepłej wody
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- kakao, ilość według uznania
Dla kremu waniliowego:
- 250 g masła
- 1/2 l mleka
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa
- kremowy poncz:
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 350 ml mleka
- 1 opakowanie puddingu z ponczem
Instrukcje przygotowania:
- Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z cukrem pudrem, stopniowo wlewając olej i ciepłą wodę aż do uzyskania gęstej piany. Białka ubij na sztywno.
- Mąkę przesiej, połącz z proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie wmieszaj do niej ubite białka oraz pianę z żółtek. Dodaj mąkę i lekko wymieszaj. Połowę ciasta przelej do formy przygotowanej wcześniej (natłuszczonej i obsypanej mąką). Do reszty ciasta dodaj kakao i wymieszaj.
- Obie masy wlej do osobnych form i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasta z formy i pozwól im ostygnąć. Następnie pokrój je na cienkie plasterki.
- Ugotuj gęsty budyń z mleka, cukru, wanilii, zostaw do ostygnięcia. Ubij masło na pianę, stopniowo dodając do niego budyń, aż do uzyskania gładkiej masy. Możesz zastąpić krem waniliowy kremem ponczowym, przygotowanym analogicznie.
- Składaj przekładaniec, na przemian układając jasne i ciemne paski ciasta z kremem. Na wierzchu i bokach ciasta możesz pozostawić trochę kremu.
- Ciasto umieść w lodówce na godzinę. Następnie polej wierzch rozpuszczoną czekoladą. Do krojenia użyj ostrego noża, zamoczonego wcześniej w gorącej wodzie, cięcia wykonuj pod skosem, aby uzyskać estetyczne kawałki. Smacznego życzymy!