Zrobiłam te pyszne, mięsne zapiekane naleśniki w 15 min, każdy się zajadał i prosił o dokładkę.

Prosty przepis na nietypowe naleśniki w postaci bułeczek. Idealnie miękkie, pyszne bułeczki, a w ich środku mięso mielone.

Składniki:

  • 350 gr mięsa mielonego
  • 100g sera
  • 1/2 łyżeczki soli
  • czarny pieprz do smaku
  • 1 dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mleka
  • 1/3 łyżeczki soli

Jak to zrobić krok po kroku:

W pierwszej kolejności siekamy dymkę wraz z dwoma ząbkami czosnku. Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy do niego cebule z czosnkiem. Dodatkowo pół łyżeczki soli i czarny pieprz do smaku.

Przechodzimy do następnej czynności, jaką jest starcie 100 g sera na drobnej tarce. Dodajemy go do farszu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok. Do miski wbijamy 5 jaj. Następnie dodajemy trochę soli i mieszamy za pomocą trzepaczki.

Smarujemy patelnię olejem i smażymy naleśniki z jednej strony tak, by przybrały złoty kolor. Z podanej porcji powinno wyjść 5 naleśników. Mięso mielone układamy na nieusmażonej stronie naleśnika i rozprowadzamy po całości. Zwijamy w rolkę.

Tak przygotowane naleśniki przekładamy na blaszkę posmarowaną wcześniej olejem. Wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie wykładamy na talerz i gotowe. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!