Zrobiłam te pyszne, mięsne zapiekane naleśniki w 15 min, każdy się zajadał i prosił o dokładkę.
45
Prosty przepis na nietypowe naleśniki w postaci bułeczek. Idealnie miękkie, pyszne bułeczki, a w ich środku mięso mielone.
Składniki:
350 gr mięsa mielonego
100g sera
1/2 łyżeczki soli
czarny pieprz do smaku
1 dymka
2 ząbki czosnku
5 jajek
5 łyżek mleka
1/3 łyżeczki soli
Jak to zrobić krok po kroku:
W pierwszej kolejności siekamy dymkę wraz z dwoma ząbkami czosnku. Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy do niego cebule z czosnkiem. Dodatkowo pół łyżeczki soli i czarny pieprz do smaku.
Przechodzimy do następnej czynności, jaką jest starcie 100 g sera na drobnej tarce. Dodajemy go do farszu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok. Do miski wbijamy 5 jaj. Następnie dodajemy trochę soli i mieszamy za pomocą trzepaczki.
Smarujemy patelnię olejem i smażymy naleśniki z jednej strony tak, by przybrały złoty kolor. Z podanej porcji powinno wyjść 5 naleśników. Mięso mielone układamy na nieusmażonej stronie naleśnika i rozprowadzamy po całości. Zwijamy w rolkę.
Tak przygotowane naleśniki przekładamy na blaszkę posmarowaną wcześniej olejem. Wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie wykładamy na talerz i gotowe. Smacznego!