Oto pyszne placki ziemniaczane przyrządzane tak że są w stanie zaskoczyć każdego, a i sekretem jest fakt że są nadziewane mięsem dzięki czemu są wyjątkowo sycące i przepyszne.
17
Przygotowuję moje placki ziemniaczane w ten sposób od wielu lat! Za każdym razem udaje mi się jednak zaskakiwać i zachwycać moją rodzinę. Są takie smaczne i sycące, bo skrywają w sobie pewną tajemnicę – są nadziewane mięsem.
Składniki:
1 kg ziemniaków
6-8 plastrów polędwicy wieprzowej
cebula
3 jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
sól i czarny pieprz do smaku
2 jajka
100 g twardego sera
olej.
Jak przyrządzić placki?
Obierz dokładnie ziemniaki i zetrzyj je na grubych oczkach swojej tarki. Po przerobieniu zalej je w misce zimną wodą. Schab przekrój na od 6 do 8 plastrów, przykryj folią i rozbij tłuczkiem. Pamiętaj jednak, aby robić to delikatnie! Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Teraz odsącz ziemniaki i przełóż je do suchej, czystej miski. Dodaj do nich 2-3 łyżki mąki pszennej, startą cebulkę oraz 3 jajka. Dopraw solą i pieprzem. Teraz wszystko ze sobą dobrze wymieszaj.
W osobnej misce rozbij 2 jajka i je roztrzep. Rozgrzej olej na patelni. Kiedy osiągnie już odpowiednią temperaturę, ułóż warstwę ziemniaków, przełóż ją plastrem schabu obtoczonym w jajku i przykryj wszystko warstwą ziemniaków. Smaż je z każdej strony do osiągnięcia złotej barwy (ok. 2-3 minuty).
Gotowe placki odsącz z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Kiedy są już przygotowane do dalszej obróbki, połóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Po 20-25 minutach pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni posyp je startym serem. Po kolejnych 5-7 minutach powinny być gotowe. Dla ozdoby możesz posypać je świeżym, posypanym koperkiem.