Smaczny bochenek z…mięsa – najlepsza domowa i naturalna rolada mięsna

Składniki:

  • 300 g mielonej wołowiny,
  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • 100 g pieczarek,
  • 2 łyżki twardego sera,
  • 1 łyżka pietruszki,
  • 100 – 150 g mozzarelli,
  • sól i czarny pieprz do smaku.

Pieczarki należy drobno posiekać. Do jednej miski wrzucamy mięso mielone razem z posiekanymi pieczarkami, solą, pieprzem. Pietruszkę również należy bardzo drobno posiekać. Ser należy zetrzeć przy pomocy tarki.

Wszystkie składniki posiekane i starte należy dorzucić do miski z mięsem, po czym wszystko należy bardzo dokładnie wymieszać. Rozkładamy masę mięsną na papierze pergaminowym.

Mięso powinno mieć coś na kształt prostokąta, na środku którego należy ułożyć małe plasterki mozzarelli. Powoli zwijamy krawędzie papieru w taki sposób, aby z mięsa zrobić rulon.

Farsz należy w całości schować do środka, aby nie wypłynął on podczas pieczenia. Całość należy owinąć jeszcze trzema warstwami pergaminu, tworząc ciasno rulon. Końce papieru warto obwiązać dla pewności sznurkiem.

Całość wkładamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Danie należy schłodzić przed podaniem w lodówce przez ok. 2 do 3 godzin.

error: Treść zabezpieczona !!