Mięso mielone, kapustę i ryż wymieszać ze śmietaną i zapiec w jednym naczyniu. Najlepsze bułki, jakie kiedykolwiek jadłam.

Te pyszne pieczone klopsiki to świetna opcja na sycące posiłki dla całej rodziny. W moim domu są pyszne nawet bez przystawki.

Potrzebne będą:

  • Olej
  • 100 g ryżu
  • 200 ml wody
  • Sól do smaku

Oto instrukcja wykonania klopsików

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 400 ml wrzącej wody
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej

Oto przepis na sos:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • Olej
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 500ml wody
  • Sól i pieprz według uznania

Do dekoracji:

  • Koperek

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności przygotuj ryż. Najpierw podsmaż ryż na odrobinie oleju. Następnie dodaj wodę i podgrzewaj na średnim ogniu.

Kapustę drobno posiekaj, dodaj do wrzątku i wymieszaj. Odstawić na kilka minut na bok.

Połączyć mięso i drobno posiekaną cebulę.

Posiekane mięso dodać do kapusty.

Można też dodać 1 jajko, 1 łyżkę soli, przyprawy do smaku oraz ugotowany ryż.

Z masy uformować kotlety.

Ułóż je na blasze do pieczenia posmarowanej olejem. Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Marchewki zetrzyj na tarce, a cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę przez około 1-2 minuty.

Gotuj marchewki przez 5 minut. Dodaj 2 ząbki czosnku, 200 g żurku i 500 ml wody.

Doprowadź do wrzenia. Pozostawić do krótkiego wrzenia, a następnie ostudzić.

Piec jeszcze przez 20 minut.

Podawać z koperkiem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!