Mięso po japońsku. Znika ze stołu w kilka chwil. Obiad jak marzenie

Ten przepis na polską wieprzowinę w pikantnej marynacie spowoduje, że nawet najbardziej marudny smakosz kuchni wschodniej będzie zachwycony. 

Jakich składników potrzebujemy?

  • 600 g mięsa wieprzowego
  • dwa ząbki czosnku
  • sześć łyżek sosu sojowego
  • dwie łyżki oleju
  • jedna łyżeczka cukru
  • jedna łyżka skroni
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki kolendry

Oto sposób przygotowania:

Najpierw należy czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać go z  cukrem oraz z przyprawami. Kolejnym krokiem jest dodanie sosu sojowego oraz skrobi i wymieszanie całości.

Mięso należy opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w plastry, następnie ubić i zalać wcześniej przygotowaną marynatą. Tak przygotowaną wieprzowiną chowamy do lodówki na minimum trzy godziny.

Po upływie tego czasu rozgrzewamy na patelni olej i wkładamy na naczynia wcześnie zamarynowaną wieprzowinę. Plastry mięsa smażymy na złoty kolor.

Tak przygotowane mięso będzie się świetnie komponować z ziemniakami, smażonym makaronem, a także z ryżem i surówką ze świeżych warzyw.

error: Treść zabezpieczona !!