Skuteczny środek zwalczający kaszel. Zrób z niego napój i wykorzystaj jego właściwości lecznicze.
Liść laurowy to dobrze znana przyprawa, która wzbogaca smak wielu potraw, na przykład zup lub sosów.
Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że oprócz walorów smakowych, liść laurowy może być również skutecznym lekarstwem na kaszel. Korzystając z naszego przepisu przygotujesz doskonałą herbatę, która w pełni wykorzystuje leczniczy potencjał liścia laurowego. Naprawdę warto!
W czym tkwi sekret leczniczych właściwości liścia laurowego? W bogactwie składników odżywczych, minerałów i witamin. Te niepozorne zielone listki zawierają w sobie witaminę C, A, kwas foliowy, potas, magnez, żelazo, selen, miedź.
Oprócz kaszlu, liść laurowy pomoże też na takie dolegliwości jak:
- reumatyzm,
- artretyzm,
- infekcje i problemy skórne,
- zapalenie pęcherza,
- migreny i bóle głowy,
- wymioty,
- rwa kulszowa,
- problemy z ciśnieniem,
- nadmiar wody w organizmie,
- brak energii,
- zmęczenie,
- bóle mięśniowe,
- wyczerpanie psychiczne,
- bóle i zapalenie ucha,
- bóle menstruacyjne,
- wzdęcia, zgaga lub niestrawność,
- bezsenność,
- chrapanie,
- toksyny w organizmie.
Jak widać, właściwości leczniczych liścia laurowego jest naprawdę wiele. A jak przygotować leczniczą herbatę, która pomoże przy dolegliwościach kaszlu, a także dostarczy wielu cennych witamin i innych składników aktywnych?
Przepis jest bardzo prosty. Na 1 filiżankę napoju potrzebujemy:
- 4 lub 5 suszonych liści laurowych,
- 1 cytrynę,
- 1-2 łyżeczki miodu.
Przygotowanie:
Rozdrabniamy liście laurowe, a następnie zalewamy je wrzącą wodą. Pozostawiamy na 10 minut pod przykryciem, po czym przecedzamy powstały napar przez sitko. Dodatek wyciśniętego soku z cytryny i miód poprawią smak i dodadzą więcej właściwości leczniczych.
Ważne jednak, aby dodać je do przestudzonego napoju, dzięki temu nie stracimy cennych witamin i minerałów pod wpływem temperatury.