Doskonała przystawka, która zadowoli nawet wybrednego smakosza. Przepis krok po kroku.

Latem szczególnie pragniesz spróbować czegoś nowego, orzeźwiającego i lekkiego. Dlatego dziś przygotowałam świetny przepis na znakomita przystawkę z ogórków i śledzi.

Łatwo się ją przygotowuje, szybko zaspokaja głód i dodaje energii. Znakomita na spotkania w gronie przyjaciół i rodziny. Wygląda bardzo apetycznie, dlatego równie dobrze będzie prezentować się na świątecznym stole.

Składniki:

  • 4 ogórki
  • 400 g kwaśnej śmietany
  • 250 g śledzi
  • 1 cebula
  • 1 pęczek kopru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • sól, pieprz czarny (mielony) do smaku
  • 1 łyżeczka octu winnego

Przygotowanie:

Do miski wlej pół szklanki zimnej wody i wsyp żelatynę, wymieszaj i odstaw na 20 minut.

Cebulę pokrój w kostkę, skrop octem i polej wrzątkiem. Po minucie odcedź, opłucz zimną wodą i osusz.

Przekrój ogórki wzdłuż na pół, usuń miąższ i pokrój w kostkę. Dopraw solą i odstaw na 10 minut.

Śledzie pokrój na kawałki wielkości cebuli. Odcedź sok z ogórków i wymieszaj ze śmietaną. Wlej wodę i żelatynę do rondla i zagotuj. Następnie dodaj żelatynę do śmietany.

Teraz do śmietany dodaj cebulę, ogórki, śledzie, koperek i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i umieść w szklankach lub pucharkach do serwowania. Umieść je w lodówce na 5-6 godzin.


Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!