Moi goście byli zachwyceni i od razu poprosili o przepis: Przepyszne ciasto jogurtowe z morelami.

Ciasta owocowe to ulubiony wypiek moich dzieci i mojego męża. Zawsze w weekend proszą o upieczenie czegoś pysznego. Znalazłam niedawno przepis na te ciasto z morelami, domownicy byli nim zachwyceni. Jest miękkie, puszyste i idealnie słodkie!

Potrzebujesz:

  • 220 g cukru
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 8 moreli
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Morele umyj, przekrój na pół. Miękkie masło ubij z cukrem i cukrem waniliowym na lekką, puszystą masę (zajmie to około 5 do 7 minut). Wbij 2 jajka po klei każde. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.

W osobnym pojemniku wymieszaj mąkę ze szczyptą soli, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Wszystko razem przesiej do masy maślanej i dobrze wymieszaj. Przykryj blachę papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Ułóż połówki moreli na wierzchu i delikatnie wepchnij je w ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut. Użyj wykałaczki, aby sprawdzić, czy ciasto jest dobrze upieczone.

Pozwól deserowi lekko ostygnąć, posyp cukrem pudrem i możesz podawać do stołu. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!