Przepis na cudownie pyszne i soczyste ciasto czekoladowe – Przekładany dżemem deser jest idealny na różne uroczystości.

Jeżeli kochasz się w czekoladowych ciastach, koniecznie powinieneś spróbować podanego niżej przepisu. Dzięki niemu stworzysz przepyszne, wilgotne ciasto przekładane dżemem!

Lista składników:

  • 1 szklanka półgrubej mąki
  • 1 szklanka czekoladowego muesli
  • 5 jaj
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka oleju
  • posiekane orzechy bądź wiśnie
  • proszek do pieczenia

Nadzienie:

  • kwaśny dżem

Polewa:

  • słodka śmietanka
  • ok 200 g czekolady do gotowania

Jak przygotować ciasto?

Przygotowanie ciasta z podanych wyżej składników jest banalnie proste. W misce należy zmieszać ze sobą tak zwane suche składniki, a więc mąkę, cukier, proszek oraz muesli. Jeżeli zależy nam na wzmocnieniu smaku, warto pokusić się o dodanie szczypty soli.

Kolejnym etapem jest ubicie białek, a następnie dodanie do nich żółtek i oleju. Przygotujmy odpowiednią blachę do pieczenia, którą trzeba będzie wysmarować olejem i posypać kaszą manną. Na tak przygotowaną blachę wlewamy ciasto. Na wierzchu ciasta możemy ułożyć wiśnie bądź posiekane orzechy.

Kierujmy się po prostu swoimi własnymi preferencjami smakowymi. Ciasto należy piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez mniej więcej 20 minut. W trakcie pieczenia, w kuchni będzie się unosił przepiękny zapach. Ciasto po wyjęciu i ostudzeniu nadaje się do posmarowania dżemem.

Śmiało można wykorzystać ten, który smakuje nam najbardziej. Kolejnym etapem jest roztopienie czekolady i wymieszanie jej z odpowiadającą nam ilością śmietanki. Przygotowaną w ten sposób polewą polewamy ciasto. Ważne jest to, aby polewa nam się nie zważyła.

Z tego też względu, należy przygotowywać ją niezwykle starannie. Ciasto idealnie smakuje podane z filiżanką gorącej herbaty bądź aromatycznej kawy.

error: Treść zabezpieczona !!