Ziemniaki musztardowe po niemiecku z ziołami – Kiedy serwuję je na stole, rozmowy ustępują. Zaskoczę Cie tym przepisem
35
Będąc w Niemczech i kosztując lokalne przysmaki natrafiłam na smak, który na zawsze pozostanie w mojej pamięci.
Ziemniaki – klasyczny przysmak, który można przyrządzić na wiele sposobów. Dziś pokażę Ci jak mały dodatek, który w dodatku nie nagnie Twojej kieszeni, może zmienić prostotę w coś niebiańskiego! Przygotowanie tego banalnego przepisu zajmuje chwilę, jednak rozkosz zostaje zdecydowanie na dłużej.
Co będzie potrzebne?
musztarda francuska – 2 łyżki
oliwa z oliwek – 100 ml
ocet winny – 4 łyżki
szczypiorek
sól do smaku
ziemniaki 1 kg
Jak wykonać?
Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Gotuj do miękkości przez około 15 minut.
Musztardę, oliwę, ocet i szczypiorek wymieszaj ze sobą, dodaj sól do smaku.
Odcedź ziemniaki, dodaj sos musztardowy i ostrożnie wymieszaj.