400 g mięsa, czosnek, 2 cukinie, ser: Zaskoczę Cię tym przepisem. Zrób to danie, a nie pożałujesz

Faszerowana cukinia jest szybkim i zdrowym pomysłem na obiad lub kolację. Wystarczy tylko kilka składników, aby wyczarować pyszne danie, które jednocześnie zachwyca wyglądem. Gwarantujemy, że nikt nie oprze się połączeniu delikatnego warzywa z soczystym mięsem.

Składniki:

  • 2 duże cukinie lub 3 mniejsze,
  • 400g mielonego mięsa (użyj takiego, jakie lubisz najbardziej lub mieszanki mięs),
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • żółty ser,
  • sól i ulubione przyprawy do smaku.

Przygotowanie:

Cukinie umyj dokładnie i obierz – jeśli są młode i świeże, nie trzeba obierać. Następnie natnij ją w paski nie przecinając nożem do końca, powinno wyjść coś w rodzaju grzebienia. Posól je i odstaw na jakieś 15 minut, puszczą sok.

Do mięsa dodaj posiekaną cebulę i czosnek, oraz ulubione przyprawy do smaku. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.

Tak przygotowanym farszem napełniaj cukinię między nacięciami.

Przełóż warzywa na blaszkę wyłożoną folią aluminiową.

Przykryj je kolejnym arkuszem folii i piecz przez około 40 minut w 180 stopniach, aż cukinia zmięknie a mięso się upiecze. Po tym czasie zdejmij górną folię, posyp startym serem i zapiekaj, aż ser się rozpuści.

Danie gotowe – życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!