Ser, ogórki kiszone, schab…zawijam wszystko i wychodzą pyszne mięsne soczyste roladki. Robię je od 20 lat

Nadziewane roladki można szybko przygotować w piekarniku.

To sycące danie pasuje nie tylko na obiad, ale również na lunch albo kolację. Warto wypróbować je u siebie w kuchni, a rodzina zapewne będzie zachwycona!

Składniki:

  • 800 g schabu albo karkówki bądź kawałków kurczaka,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 100 g twardego sera,
  • sól do smaku,
  • ulubione przyprawy do smaku.

Sposób przygotowania:

Mięso dokładnie umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, a następnie pokroić na plastry i stłuc je tłuczkiem. Każdy kawałek należy doprawić solą oraz ulubionymi przyprawami z obu stron.

Później przełożyć je do miski i zakryć folią spożywczą. Przechowywać je w ten sposób w lodówce około 40 minut. W tym czasie można zetrzeć żółty ser na tarce o grubych oczkach.

Ogórki trzeba pokroić wzdłuż na 4 cienkie części. Po upływie zalecanego czasu, mięso rozłożyć na blacie i na każdym kawałki umieścić kawałek ogórka.

Dokładnie zwinąć formułując roladkę.

Naczynie, w którym będzie pieczone mięso – natłuścić. Potem ułożyć każdą roladkę obok siebie.

Zaleca się, aby delikatnie naoliwić rolki na wierzchu. Całość wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika.

Piec około 40 minut w 180 stopniach.

Pod koniec tego czasu, każdą roladkę posypać serem.

error: Treść zabezpieczona !!