Najgroźniejsza biała toksyna, którą jemy codziennie i to nie jest sól

W dzisiejszym artykule chcielibyśmy przedstawić Państwu informację na temat najgroźniejszej białej toksyny.

Przy czym istotną informacją jest to, że nie jest nią wcale cukier lub sól, tak jak by się to mogło mylnie wydawać!

Nie każdy z nas ma świadomość, czym jest glutaminian sodu E621, a na jego spożywanie jesteśmy narażeni praktycznie każdego dnia. Otóż glutaminian sodu E621 jest to nic innego, jak jeden z najpopularniejszych dodatków, który występuje praktycznie we wszystkich produktach spożywczych, a nawet w przyprawach, które są stosowane przez większą ilość restauracji.

Przy czym należy pamiętać, że substancja ta jest nawet 10 razy bardziej szkodliwa, niż spożywanie cukru lub soli w nadmiernych ilościach. 

Substancja glutaminian sodu występuje pod postacią białego proszku o krystalicznym stężeniu. Natomiast w wielu sytuacjach można również mieć z nim styczność pod postacią ciekłą.

Substancja ta jest tak powszechnie stosowana, jako dodatek wielu produktów, ponieważ dzięki niej można uzyskać znacznie intensywniejszy smak danych potrwa. Należy również zaznaczyć, iż glutaminian sodu E621 charakteryzuje się również tym, iż przyczynia się do znacznego zwiększenia naszego apetytu, jak również przyczynia się do znaczących problemów z naszą nadwagą.

Substancję tę można bardzo często spotkać przede wszystkim w takich produktach jak: gotowe zupy, konserwy, fast foodach, kiełbasach, a nawet piwach.

Dlatego też, chcąc czy nie chcąc – jesteśmy zmuszeni spożywać ją niemal każdego dnia. W związku z tym trzeba zapamiętać, że dzienna dawka tej substancji, jaka jest dozwolona dla osoby dorosłej nie może przekraczać 1,5 mg, z kolei dawka dla dzieci nie może przekraczać mniej niż 0,5 grama.

Glutaminian sodu E621 można w łatwy sposób przedawkować, a objawami takiego przedawkowania są w szczególności: nudności, zawroty głowy, problemy z widzeniem, jak również ogólne zaburzenia równowagi hormonalnej.

error: Treść zabezpieczona !!