Najlepsza Pawlova – nie kruszy się ani nie łamie: Tak pyszne i delikatne, że nie potrzebujesz nawet skomplikowanych kremów!
Pyszne ciasto Pavlova jest naprawdę znakomite i gwarantuje, że będzie piękną ozdobą nawet świątecznego stołu. Możesz ją udekorować według własnego gustu, uruchom swoją wyobraźnie i zaskocz gości!
Potrzebujesz:
Podstawa:
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo do dekoracji:
- polewa owocowa lub czekoladowa, ulubione owoce itp.
Przygotowanie:
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj ocet, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia z ubitych białek uformuj dwa okrągłe „placki” (możesz użyć szprycy cukierniczej, aby uformować okrągły kształt).
Umieść pierwszą blachę na drugiej kratce, a drugą na dole. Piecz w temperaturze 150 ° C przez około 60 minut obie bezy jednocześnie.
Po godzinie wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i ostudź w piekarniku. To ważne : Nie wyjmuj bezy od razu po upieczeniu, ponieważ mogą opaść.
Ubij śmietanę z cukrem, a następnie dodaj mascarpone. Posmaruj kremem jedną z bez i przykryj drugą. Udekoruj owocami i w zależności od upodobań lukrem czy syropem.
Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na około 2 godziny i podawaj do stołu. Życzę smacznego!