Moja rodzina oszalała je jego punkcie: Najlepsze tiramisu jakie jadłam.

Jak każdy popularny przepis, tiramisu ma wiele odmian. Mówi się, że każda rodzina we Włoszech przygotowuje go na swój własny sposób. Ja chce Ci przedstawić dziś przepis, który uchodzi za klasyczny.

Składniki

  • Ser mascarpone – 500 g
  • Ciasteczka biszkoptowe – 200 g
  • Jajko – 4 sztuki
  • Cukier puder – 150 g
  • Kawa – 200 ml
  • Alkohol – do smaku
  • Wanilia- do smaku
  • Kakao – do smaku

Przygotowanie

Oddziel białka od żółtek. Przenieś białka do osobnego pojemnika. Ostrożnie dodając 2 łyżki cukru pudru, ubijaj białka ze średnią prędkością przez 10-15 minut, aż powstanie gęsta piana.

Ubij żółtka, stopniowo dodając do nich 1 szklankę cukru pudru i szczyptę wanilii.

Włóż mascarpone do osobnej miski, dobrze rozetrzyj łopatką. Następnie stopniowo wmieszaj ser z masą żółtek, aż będzie gładka.

Kontynuuj mieszanie, dodaj białka. Na chwilę włóż gotowy krem ​​do lodówki.

Zaparz kawę i ostudź, nalej szklankę wybranego likieru. Połóż grubą warstwę kremu na dnie salaterki czy pucharka. Zanurz ciasteczka w kawie i alkoholu połóż jako następną warstwę. Należy to zrobić szybko, aby ciasteczka nie były zbyt nasączone. Ułóż kolejną warstwę kremu.

Posyp deser kakao. Następnie umieść deser w lodówce na co najmniej 2 godziny.

Jajka muszą być świeże i schłodzone, a mascarpone dobrej jakości, dzięki temu otrzymasz idealny smak deseru. Zamiast likieru możesz użyć brandy, a zamiast kakao dobrej czekolady. Tiramisu możesz zrobić w formie małych deserów bądź całego ciasta. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!