Naleśniki bez mąki – lepiej zrób ich więcej bo znikają w kilka chwil. Mój najlepszy przepis na naleśniki.

Naleśniki są jednym z najprostszych do przygotowania dań oraz serwowanych na przeróżne sposoby. Każdy przygotowuje je na swój sposób i tak naprawdę możemy znaleźć wiele różnych, ciekawych  przepisów.

Aczkolwiek, czy robiłeś kiedyś naleśniki bez mąki, ponieważ akurat jej zabrakło lub chcesz spróbować czegoś nowego? Oto banalny przepis, do którego potrzebujemy tylko podstawowe składniki.

Możemy je zjeść jako smaczne śniadanie lub obiad. Proponujemy je podawać z pysznym nadzieniem twarogowym.

Ciasto na naleśniki :

  • jajka –  6 szt.
  • mleko –  0,5 l
  • skrobia –  5-6 łyżek
  • olej słonecznikowy –  1 łyżka

Nadzienie z twarożku:

  • twarożek – 300 g
  • cukier do smaku
  • śmietana do smaku
  • masło do smaku

Sposób przygotowania: 

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste i robimy je podobnie jak tradycyjne naleśniki z mąką. Zacznij od wymieszania 5 jajek z cukrem.

Następnie dodaj skrobię i rozmieszaj aby zniknęły wszystkie grudki w cieście oraz dodaj mleko i olej słonecznikowy. Całość dokładnie wymieszaj.

Przygotowane ciasto odstaw na 15 minut.  W tym czasie, nagrzej nasmarowaną olejem słonecznikowym patelnię. Naleśniki smaż wyłącznie z jednej strony – ważne!

Aby przygotować nadzienie należy zetrzeć twaróg z cukrem. Możesz również dodać ulubione dodatki np. rodzynki, owoce, mak. Usmażone naleśniki wypełnij przygotowanym nadzieniem oraz zawiń je w trójkąt lub rulon i włóż do naczynia żaroodpornego. Opcjonalnie wierzch naleśników możesz posmarować masłem i kwaśną śmietaną.

Piekarnik ustaw na 180 stopni i piecz naleśniki przez około 10-15 minut. Z przepisu wykonasz około 25 naleśników.

error: Treść zabezpieczona !!