Jak przygotować miękkie naleśniki bez mleka lub kefiru – 4-etapowy sprawdzony przepis
39
Jeśli zabrakło Ci w domu mleka i kefiru, a masz domownicy proszą o naleśniki ma dla Ciebie genialny przepis na naleśniki na wodzie!
Dodałam do przepisu również świeże zioła, aby nadać naleśnikom kuszącego aromatu i eleganckiego wyglądu. Warto zauważyć, że do tego ciasta odpowiednie jest każde nadzienie zarówno słodkie i słone.
Składniki
Woda – 600 ml
Mąka pszenna – 300 g
Jajko – 3 sztuki
Sól – 0,5 łyżeczki
Soda – 0,5 łyżeczki
Cukier – 1 łyżeczk
Olej słonecznikowy – 1 łyżeczka
Ulubione posiekane zioła – 3 łyżki
Kwasek cytrynowy – 0,5 łyżeczki
Przygotowanie
Ubij jajka, dodaj do nich 500 ml wody, soli, cukru, sody i ponownie ubij. W pozostałych 100 ml wody rozpuść kwasek cytrynowy i odłóż na bok.
Przesiej mąkę do mieszanki jajecznej i wymieszaj aby uzyskać ciasto bez grudek. Odstaw na 20 minut.
Dodaj kwasek cytrynowy i posiekane zioła. Wymieszaj ciasto mikserem i rozpocznij pieczenie naleśników: smaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej patelni.
Podawaj samodzielnie lub z ulubionym nadzieniem. Smacznego!