Jak przygotować miękkie naleśniki bez mleka lub kefiru – 4-etapowy sprawdzony przepis

Jeśli zabrakło Ci w domu mleka i kefiru, a masz domownicy proszą o naleśniki ma dla Ciebie genialny przepis na naleśniki na wodzie!

Dodałam do przepisu również świeże zioła, aby nadać naleśnikom kuszącego aromatu i eleganckiego wyglądu. Warto zauważyć, że do tego ciasta odpowiednie jest każde nadzienie zarówno słodkie i słone.

Składniki

  • Woda – 600 ml
  • Mąka pszenna – 300 g
  • Jajko – 3 sztuki
  • Sól – 0,5 łyżeczki
  • Soda – 0,5 łyżeczki
  • Cukier – 1 łyżeczk
  • Olej słonecznikowy – 1 łyżeczka
  • Ulubione posiekane zioła – 3 łyżki
  • Kwasek cytrynowy – 0,5 łyżeczki

Przygotowanie

Ubij jajka, dodaj do nich 500 ml wody, soli, cukru, sody i ponownie ubij. W pozostałych 100 ml wody rozpuść kwasek cytrynowy i odłóż na bok.

Przesiej mąkę do mieszanki jajecznej i wymieszaj aby uzyskać ciasto bez grudek. Odstaw na 20 minut.

ciasto naleśnikowe

Dodaj kwasek cytrynowy i posiekane zioła. Wymieszaj ciasto mikserem i rozpocznij pieczenie naleśników: smaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej patelni.

Podawaj samodzielnie lub z ulubionym nadzieniem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!