Naleśniki ziemniaczane – Łap za patelnię, bo smak na pewno Ci się spodoba. Przepis.

Placki ziemniaczane są jednym z tradycyjnych wyborów obiadowych – podawane ze śmietaną bądź cukrem, w zależności od regionu, goszczą niemal w każdym domostwie.

Z tych niepozornych warzyw można jednak wykonać jeszcze… naleśniki! Jak? Sprawdź przepis na niecodzienne naleśniki ziemniaczane z patelni.

Składniki:

  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 550g mąki
  • 50ml mleka
  • 400 ml kefiru bądź jogurtu
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • masło (opcjonalnie do posmarowania naleśników)

Wykonanie:

W misce wymieszaj ze sobą suche składniki – mąkę, sodę i sól. Dodaj do tego ciepły kefir bądź jogurt i ugniataj do uzyskania miękkiego, dobrze układającego się ciasta. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji przykryj miskę i odstaw na około 20-30 minut.

W tym czasie posiekaj drobno cebulę i usmaż ją na złoty kolor, a ugotowane już ziemniaki dokładnie rozgnieć. Dodaj do nich gorące mleko, usmażoną cebulę, i wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotowane już wcześniej ciasto wymieszaj z ziemniakami z cebulką i uformuj kulki podobnej wielkości.

Każdą z nich rozwałkuj na placki o grubości około 8-10mm. Każdy z placków należy smażyć na suchej, gorącej patelni przez koło 2-3 minuty z każdej strony, przy czym z jednej strony należy przykryć patelnię pokrywką.

Gorące naleśniki można posmarować dodatkowo masłem.

error: Treść zabezpieczona !!