Ciesz się zdrowiem, pijąc go codziennie.

Lato zachęca nas do aktywności, co wiąże się z koniecznością zwiększonego spożywania płynów.

Podczas nawet krótkiej ekspozycji na słońce, konieczne jest nawadnianie organizmu. Spośród wielu napojów, kwas chlebowy wyróżnia się swoją skutecznością w gaszeniu pragnienia. Zachęcam do domowego przygotowywania tego orzeźwiającego napoju, by móc codziennie delektować się jego wyjątkowym smakiem. Poniżej przedstawiam przepis na kwas chlebowy, który osobiście preferuję.

Potrzebne składniki:

  • drożdże: 20 g
  • rodzynki: 30 g
  • cukier: 200 g
  • cytryny: 3 sztuki
  • woda: 3 litry

Instrukcje przygotowania:

  1. Pokrój skórkę pozostałą po wyciśnięciu soku z cytryn na kawałki, a miąższ usuń. Kawałki skórki umieść w słoiku.
  2. W przegotowanej wodzie rozpuść cukier, a następnie wlej do słoika z sokiem z cytryn.
  3. Dodaj do mieszanki rodzynki i dokładnie wszystko wymieszaj. Czekaj, aż mikstura ostygnie do temperatury około 30°C.
  4. Wsyp do słoika pokruszone drożdże, ponownie wszystko wymieszaj, a następnie pozostaw na 15-18 godzin.
  5. Przecedź kwas przez serwetkę lub gazę, dodaj wedle gustu cukier i schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Skórki cytrynowe i rodzynki, które pozostały, mogą być użyte ponownie. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!