„Napoleon” – ciasto z patelni. Koleżanki są zachwycone tym przepisem. Mój przepis na wszystkie okazje!

Napoleon to ciasto z patelni, które jest nie tylko szybkie, ale również wyjątkowo smaczne. Spróbuj tego przepisu, nie mamy wątpliwości, że stanie się Twoim ulubionym.

Jakich składników potrzebujemy na ciasto?

  • trzy szklanki mąki
  • jedna szklanka cukru
  • 200 g masła
  • trzy jajka
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli

Do kremu potrzebujemy:

  • litr mleka
  • trzy jajka
  • dwie łyżki mąki
  • jedna szklanka cukru
  • 100 g orzechów włoskich

Jak przygotować ciasto?

Najpierw należy jajka ubić z cukrem, następnie dodać do nich masło, sodę, sól oraz dwie i pół szklanki mąki. Pamiętać jednak należy, że jedna szklanka ma średnio 250 gramów. Następnie należy zagnieść ciasto i pozostawić je na około 15 – 20 minut.

Kiedy ciasto odpoczywa, zajmujemy się kremem. Należy dobrze utrzeć jajka z cukrem. Kolejnym krokiem jest dodanie do nich mąki, wymieszanie składników i zalanie całości zmieńmy mlekiem.

Całość należy wstawić na małym ogniu i doprowadzić do września. Pamiętajmy jednak, aby mieszać przez cały czas za pomocą trzepaczki. Nie możemy doprowadzić do powstania grudek. Ważne jest także, aby krem się nie przypalił.

Kiedy dojdzie do wrzenia, należy garnuszek zestawić z ognia i odstawić, pozostawiając do ostygnięcia. Ciasto trzeba rozwałkować na kształt kiełbaski i podzielić na czternaście równych kawałków. Każdy kawałek trzeba rozwałkować na wielkość patelni.

Każdy z takich rozlokowanych kawałków ciasta smażymy na rozgrzanej, lecz suchej patelni. Najlepiej wybrać średni ogień. Placki będą się smażyć bardzo szybko – uważaj, aby ich nie przypalić. 

Jeśli chcemy, aby każdy kawałek miał takie same wymiary, połóżmy kawałek ciasta na talerzu i obetnij wystające kawałki.

Każdy usmażony kawałek ciasta smarujemy kremem, a orzechy i resztki ciasta kruszymy w blenderze, posypując nimi ciasto z każdej strony.

error: Treść zabezpieczona !!