Szybka napoleonka – 20 minut i gotowa. Rozpływa się w ustach. Ten smak powala.

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 1 l mleka,
  • 4 żółtka,
  • 1 waniliowy budyń.
  • 1 szkl. mąki,
  • 2 op.cukru waniliowego,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • cukier puder,
  • opakowanie krakersów.

0,5 l mleka połączyć z mąką oraz żółtkami i proszkiem budyniowym. Całość należy rozmieszać, najlepiej mikserem do momentu, aż znikną wszystkie grudki.

Resztę mleka zagotować w jednym garnku z cukrem waniliowym, zwykłym cukrem i masłem. Powoli (małym strumieniem) do tego garnka wlewamy masę, która została przygotowana na samym początku.

Całość gotujemy do momentu, aż się zestygnie. Uwaga! Wszystko mieszamy przez cały czas, aby się nie przypaliło.

Na blaszce, na dnie umieszczamy papier do pieczenia i na to wykładamy krakersy, aby zakryć całe dno. Na to kładziemy jedną warstwę ciepłego jeszcze kremu.

Na krem wykładamy kolejną warstwę krakersów i ponownie nakładamy ciepły krem. Warto nałożyć trzecią warstwę kremu na samą górę, a potem wszystko wstawić minimum na jedna godzinę do lodówki.

Przed podaniem ciasto należy oprószyć cukrem pudrem, dzięki czemu będzie miało jeszcze lepszy smak. Jest to bardzo szybkie ciasto do przyrządzenia, nawet dla osób nie lubiących piec.

error: Treść zabezpieczona !!