Te sałatki odchudzające z pieczarkami to hit w mojej kuchni. Odkąd znam te przepisy – stale chudnę, a jem je nawet wieczorem.

Sałatki to małe dzieła sztuki.

Dają duże pole do popisu, szczególnie dla tych, którzy lubią wykazać się kreatywnie nawet podczas gotowania. Dzisiaj przed Państwem nasze propozycje na pyszne sałatki z dodatkiem pieczarek.

Sałatka z pieczarkami i kurczakiem

Przygotuj:

  • 150 g pieczarek
  • podudzie z kurczaka
  • 200 g kapusty chińskiej
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1.5 łyżki orzechów włoskich
  • łyżkę jogurtu naturalnego, a Ci, którym kalorie nie straszne mogą wykorzystać majonez
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • ulubione przyprawy

Wykonanie:

Przygotowanie sałatki warto zacząć od mięsa. Najpierw podudzie natrzyj przyprawami i odstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie upiecz je w piekarniku w 180 stopniach, aż do uzyskania miękkości. Pieczarki pokrój na plastry i usmaż je na oliwie do zarumienienia.

Kapustę posiekaj na drobne paski, a pomidorki przekrój na pół, by uzyskać mniejsze części. Wymieszaj jogurt/majonez z musztardą. Delikatnie ostudzone mięso pokrój na duże kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj z przygotowanym sosem, a na końcu posyp posiekanymi orzechami.

Sałatka z pieczarkami i zielonym ogórkiem

Składniki:

  • 2 ogórki świeże
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
  • 200 g pieczarek
  • 2 jajka
  • ulubione przyprawy

Wykonanie:

Pieczarki pokrój na ćwiartki i usmaż na maśle, aż będą smakowicie zarumienione. Jajka ugotuj na twardo i posiekaj na spore kawałki. Ogórka obierz i również pokrój na duże kawałki, pasujące do pozostałych składników. Wszystkie składniki razem wymieszaj z dodatkiem majonezu i przypraw.

Sałatka z pieczarkami i żółtym serem

Składniki:

  • 300 g pieczarek
  • 250 g szynki
  • 100 g sera w kostce
  • 120 g fasoli z puszki
  • 80 g kukurydzy konserwowej
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawy do smaku

Wykonanie:

Zacznij od pokrojenia pieczarek w plasterki, grzyby podsmaż na oliwie. Szynkę pokrój w paski i usmaż oddzielnie. Ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj gotowe składniki w misce, dodaj musztardę z jogurtem i przypraw swoimi ulubionymi przyprawami.

Jeśli jesteś fanem dań z dodatkiem pieczarek, koniecznie wypróbuj każdą z naszych propozycji, a swoją ulubioną podziel się z bliskimi!

error: Treść zabezpieczona !!