O czym należy pamiętać w trakcie wyboru kompletu talerzy?

Powody jedzenia przy stole z innymi mogą być różne, ale jedno pozostaje niezmienne. Dużo lepiej spędzą czas goście, rezydencje i gospodarze, którzy zjedzą odpowiednio podaną kolację. Dzięki temu warto zainwestować w dobry zestaw talerzy. Co należy wziąć pod uwagę przy podejmowaniu decyzji? Nie martw się; szczegółowo omówimy wszystko w dalszej części tego artykułu. Miłej lektury!

Styl prezentowany przez naczynia

Na początek weź pod uwagę swoją „odbiorcę” i lokalizację podczas wybierania stylów zastawy stołowej. Na przykład w elitarnej restauracji sensowne byłoby wykorzystanie porcelany, która emanuje elegancją. Ceramiki lub kamionki można używać w mniej formalnych miejscach, aby stworzyć bardziej rustykalne doznania kulinarne, podczas gdy potrzeba szybkiej obsługi gości doprowadzi do użycia melaniny.

Co ciekawe, niektórzy kucharze stosują zestawy talerzy na zamówienie, aby wyróżnić swoją kuchnię naturalnymi materiałami, litym drewnem lub wyrazistymi projektami. Następnie talerze i półmiski są formowane w różne kształty geometryczne, takie jak okrągłe, kwadratowe, owalne lub prostokątne. Możesz nawet dostać te, które są w kształcie łez lub łyżek!

SERWIS OBIADOWY YVONNE 12/44 ĆMIELÓW. Źródło: Prymus AGD

Rozmiar

Wielkość talerza zależy od rodzaju lub okazji; na przykład większe talerze są używane dla dużych grup, podczas gdy mniejsze talerze są używane dla mniejszych grup. Należy unikać restauracji, które wykorzystują zbyt duże talerze, takie jak obiady (12 cali / 30 cm) lub przystawki (7-9 cali / 18-23 cm). Działają jak płótno, zapewniając negatywną przestrzeń do podkreślenia i wydobycia kolorów i cech naczynia.

Duże talerze zapobiegają zapychaniu się i rozlewaniu żywności po bokach. Wielkość talerza wpływa na postrzeganie przez gościa ilości i wielkości posiłku, ponieważ im większe danie, tym mniejsza wydaje się odwiedzającemu porcję.

Kolorystyka

Kolor talerzy ma wpływ zarówno na ogólną estetykę, jak i na nasze doznania smakowe (a w niektórych przypadkach również na nasz głód!). Kucharze używają bieli, ponieważ podkreśla ona żywe barwy potrawy, czyniąc ją bardziej estetyczną dla gości. Są jak puste plansze, na których można „budować” bez obaw o zderzenie z czymkolwiek. Jeśli chodzi o skuteczne wykorzystanie, czarne są biegunowym przeciwieństwem jasnych posiłków.

Z drugiej strony odcienie brązu, ciepłej szarości i zieleni mogą być używane w połączeniu z odpowiednimi barwnikami spożywczymi, aby odzwierciedlić naturalne odcienie gleby, mchu, drzew i skał. Sałatki i warzywa, które są zielone, dobrze komponują się z żółtymi potrawami. Do makaronu, drobiu i ziemniaków używa się beżu, a do czarnego i brązowego używa się koloru czarnego i brązowego.

Podsumowanie

Jak widać, wybór najlepszego zestawu talerzy nie jest trudny. Jedynym zastrzeżeniem jest przestrzeganie sugestii zawartych w eseju, które pomogą Ci przygotować się na każdą ewentualność. Powodzenia w poszukiwaniu idealnego partnera! Wybór zestawu z wysokiej jakości firmy zajmującej się akcesoriami kuchennymi będzie niewątpliwie prostszą i bardziej idealną odpowiedzią.

error: Treść zabezpieczona !!