Obiad jednogarnkowy z jednej patelni w kilka minut. Szybkie i proste danie, które zachwyci wszystkich

Niezapowiedziani goście, którym w dodatku burczy w brzuchu, a obiad jeszcze niegotowy? Nie panikuj, tylko zaskocz ich swoim nowym, popisowym daniem. A przygotujesz je dosłownie w kilka chwil. Wystarczy jedna patelnia i parę prostych składników, aby ugościć wszystkich po królewsku. Co musisz przygotować?

Lista składników:

  • mięso mielone (300 g),
  • pomidory z puszki (2 opakowania),
  • liście świeżej bazylii,
  • cebula (ok. 3 kawałki dużej),
  • papryka – zielona,
  • papryczka chili – jedna szt.,
  • makaron np. kokardki, penne ( 1 opakowanie, 300 g),
  • mozzarella – tarta ok. 200 g,
  • przyprawy do smaku – sól, pieprz,
  • olej do smażenia,
  • dwie szklanki wody.

Gotowanie, krok po kroku:

Na początku szatkujemy cebulę np. w drobną kosteczkę, a następnie podsmażamy ją na patelni, na rozgrzanym wcześniej oleju. Gdy cebulka będzie miała złoty kolor, wsypujemy do niej pokrojoną paprykę, mieszamy, a potem czekamy kilka minut, by warzywa się podrumieniły. Kiedy już będą gotowe, dodajemy do nich mielone mięso i pilnujemy, aby dobrze się podsmażyło.

Kolejnym krokiem będzie dodanie do naszego dania: pomidorów z puszki oraz papryczki chili. Nie zapomnijmy też o przyprawach – soli i pieprzu, które dokładamy według uznania – zgodnie z naszymi preferencjami smakowymi.

Na koniec podlewamy potrawę wodą i dorzucamy do niej makaron. Czekamy aż zmięknie, gotując danie pod przykryciem, na małym gazie. Całość, należy raz na jakiś czas porządnie wymieszać.

Teraz nie pozostaje nam już nic innego, jak posypać naszą potrawę startą mozzarellą – najlepiej pod sam koniec gotowania, wówczas ser pysznie się rozpuści. Udekorujmy też wszystko listkami świeżej bazylii. Palce lizać!

error: Treść zabezpieczona !!