Krem bezglutenowy, bez mąki i skrobi, okazuje się bardzo delikatny. Można go stosować jako warstwę różnych deserów, także dietetycznych. Może być również serwowana jako samodzielne danie. Jeśli chcesz ugotować sos angielski, nie używaj w ogóle oleju i zmniejsz ilość cukru do 50 g.
Ubij jedno duże jajko lub dwa mniejsze trzepaczką z cukrem zwykłym i waniliowym. Wystarczy ubić, aż cukier się rozpuści.
Podgrzej mleko do temperatury 35-40 stopni i stopniowo wlewaj do niego mieszankę jajeczną, mieszając trzepaczką.
Ciągle mieszając, gotuj masę, aż zgęstnieje. Następnie dodaj kostki zmiękczonego masła, mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
Pozostaw masę do ostygnięcia, aby w tym czasie nie utworzyła się na wierzchu skórka, przykryj powierzchnię kremu folią spożywczą. Następnie przelej deser do miski lub słoika.
Przygotowaną masę możesz wykorzystać od razu, lub możesz przechowywać ją w lodówce do dwóch dni, w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku. Taki budyń doskonale nadaje się na warstwę ciasta napoleońskiego, klasycznego miodowego ciasta, a także do nadziewania ciast, eklerów, itd.