Oryginalny makowiec z twarogiem – z przepisu mojej cioci z Niemiec. Genialnie prosty i szybki przepis.

Wysokie, pyszne ciasto z nadzieniem makowo -twarogowym, rozpływające się w ustach. Brzmi smakowicie?

Spróbuj wykonać ten makowiec a już nigdy nie sięgniesz po inny przepis! Jest tylko jedna trudność – oczekiwanie aż wypiek ostygnie. Ze względu na wspaniały zapach unoszący się w kuchni jest to bardzo ciężkie do wykonania. Przekonaj się sam!

Potrzebne składniki na ciasto:

  • 80 g cukru
  • 190 g mąki
  • 90 g masła
  • odrobina soli

Składniki potrzebne na nadzienie:

  • 100 g maku
  • 90 g cukru
  • 60 g masła
  • 450 ml mleka
  • jajko
  • 150 g twarogu
  • 90 g kaszy manny
  • odrobina soli

Przygotowanie:

Schłodzone mleko wymieszaj z makiem, masłem i cukrem. Najlepiej użyj w tym celu trzepaczki. Następnie postaw garnek z taką zawartością na średnim ogniu.

Mieszaj ciągle, aż zacznie wrzeć. Małymi porcjami dodawaj kasze mannę, nie przerywając mieszania. Wyłącz palnik i odstaw garnek na około dwadzieścia minut.

Twarożek połącz z jajkiem w osobnym naczyniu i dopraw szczyptą soli. Wymieszaj. Użyj w tym celu blendera aby uzyskać jednolitą, gładką masę. Dodaj nasiona maku i ponownie wymieszaj blenderem by konsystencja była gładka.

Mąkę połącz z masłem, cukrem i solą. Dokładnie wymieszaj przy pomocy blendera lub dłoni, jak ci wygodniej.To będzie Twoja baza do ciasta.

Formę do pieczenia wyłóż specjalnym papierem do pieczenia. Najlepiej aby miała średnicę około dwudziestu cm. Na dnie ułóż bazę na ciasto.

Zwróć uwagę by rozłożyć ją równomiernie i delikatnie ubić dłońmi. Następnie wylej masę twarogowo – makową.

Posyp z wierzchu pozostałą częścią ciasta, równomiernie. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Gdy będzie już odpowiednio nagrzany włóż ciasto i piecz około 45 – 50 minut, zaleźnie od piekarnika.

Musisz wyczuć odpowiedni moment, który może się nieco różnić w zależności od sprzętu. Kiedy ciasto będzie z wierzchu pięknie zarumienione, możesz się spodziewać, że to właśnie ta chwila. Ostrożnie wyjmij wypiek z piekarnika i odstaw na blacie.

Zaczekaj aż wystygnie, pod żadnym pozorem nie wyciągaj ciepłego ciasta z formy!

Wiem, że to trudne, gdyż zapach i wygląd niemiłosiernie kuszą, ale uwierz mi, warto czekać! Gdy ciasto ostygnie wsadź je jeszcze do lodówki na około godzinę, aby się schłodziło. Po tym czasie możesz przystąpić do konsumpcji.

To delikatne kruche ciasto wspaniale komponuje się z kawą czy herbatą, dlatego świetnie sprawdzi się na stole dla gości.

error: Treść zabezpieczona !!