Koniecznie spróbujcie tego przepisu na odwrócone karmelowe ciasto z borówkami – przygotowane w 5 min, pieczone przez 35 minut
70
Oto przepis na wyjątkowe, a zarazem banalnie proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe z owocami. To świetny sposób na wykorzystanie borówek lub jagód. Ten wypiek wspaniale się sprawdzi jako dodatek do kawy lub podwieczorek.
Składniki:
mąka pszenna – 250 g
proszek do pieczenia – 10 g
cukier – 250 g
cukier wanilinowy – według uznania
jogurt naturalny – 200 g
jajka – 3 szt.
borówki lub jagody – ok. 200-250 g
cukier puder do posypania
masło i bułka tarta – odrobina do nasmarowania i posypania foremki
Wykonanie:
Jajka utrzyj z cukrami.
Wymieszaj z jogurtem.
Przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do masy. Ponownie wymieszaj, aż konsystencja będzie jednolita.
Foremkę do ciasta wyłóż pergaminem, nasmaruj masłem i wysyp odrobiną bułki tartej. Umyj owoce i wysyp je do formy. Zalej ciastem i wyrównaj powierzchnię.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz ok. 35-45 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie, wyjmij je z formy i obróć, by owoce znajdowały się u góry. Oprósz cukrem pudrem.