Koniecznie spróbujcie tego przepisu na odwrócone karmelowe ciasto z borówkami – przygotowane w 5 min, pieczone przez 35 minut

Oto przepis na wyjątkowe, a zarazem banalnie proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe z owocami. To świetny sposób na wykorzystanie borówek lub jagód. Ten wypiek wspaniale się sprawdzi jako dodatek do kawy lub podwieczorek.

Składniki:

  • mąka pszenna – 250 g
  • proszek do pieczenia – 10 g
  • cukier – 250 g
  • cukier wanilinowy – według uznania
  • jogurt naturalny – 200 g
  • jajka – 3 szt.
  • borówki lub jagody – ok. 200-250 g
  • cukier puder do posypania
  • masło i bułka tarta – odrobina do nasmarowania i posypania foremki

Wykonanie:

Jajka utrzyj z cukrami.

Wymieszaj z jogurtem.

Przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do masy. Ponownie wymieszaj, aż konsystencja będzie jednolita.

Foremkę do ciasta wyłóż pergaminem, nasmaruj masłem i wysyp odrobiną bułki tartej. Umyj owoce i wysyp je do formy. Zalej ciastem i wyrównaj powierzchnię.

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz ok. 35-45 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie, wyjmij je z formy i obróć, by owoce znajdowały się u góry. Oprósz cukrem pudrem.

Borówkowe ciasto jest gotowe! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!