Najważniejszymi składnikami tego dania to 1 ziemniak, 1 jajko oraz trochę mąki. Danie to doskonale sprawdza się jako dodatek do dań z mięsa, ale także świetnie jako samodzielne danie bez niczego. Dzięki temu można bez problemów zastąpić zwykle klasyczne frytki.
Pierwszym krokiem jest obranie ziemniaków lub ziemniaka i pokrojenie w drobne plasterki. Po obraniu powinny być gotowane na parze przez 20 minut lub jeśli nie ma się takiej możliwości to w sposób klasyczny.
Z ziemniaków robimy puree, dodajemy sól, pieprz oraz drożdże, mleko i jajko.
Po przesianiu mąki ją również dodajemy do całości mieszaniny, dokładnie mieszamy i zostawiamy do odstania na około 1h.
Po tym czasie co ciasta dodajemy szczypiorek i ciasto przekładamy do woreczka foliowego, w którym odcinamy końcówkę.
Dzięki temu do gorącego oleju możemy wyciskać ciasto w niewielkich porcjach tworzących pałeczki.