Przepis na pyszny kalafior z miękkim środkiem i chrupiącą skórką na zewnątrz. Palce lizać.

Pieczony kalafior jest doskonałym dodatkiem do dań lub przekąsek.

W krótkim czasie możesz przygotować zdrowy, ciepły posiłek. Ten przepis pokaże Ci, jak zrobić tę łatwą przekąskę.

Składniki:

  • kalafior
  • 2 jajka
  • szklanka wody
  • 110g mąki pszennej
  • 15 ml mleka
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • tymianek – 1 łyżeczka
  • łyżeczka papryczki chili
  • Sól – łyżeczka
  • Olej do smażenia

Jak przygotować:

Kalafiora należy umyć, a następnie pokroić na duże kawałki.

W rondlu lub dużej patelni zagotuj 200 ml wody.

Gotuj plastry kalafiora w garnku lub na patelni przez około 7-8 minut.

Przygotuj mieszankę, której użyjesz do obtoczenia kalafiora. Połącz wszystkie suche składniki w misce. W osobnej misce wymieszaj mleko i jajka. Wymieszaj mleko z jajkami, a następnie obtocz kalafiora w mące.

Na rozgrzanym oleju usmażyć plastry kalafiora. Są gotowe do smażenia, gdy nabiorą złotobrązowego koloru. Podawaj przekąskę z ulubionym sosem. Smacznego 🙂

error: Treść zabezpieczona !!