Pyszny obiad, który przygotujesz kilka chwil: Pieczona cukinia z kwaśną śmietaną – nikt nie może się jej oprzeć.

Pyszne danie doskonałe na obiad lub kolację – przygotujesz je szybko i prosto. Możesz użyć swojej wyobraźni i dodać swoje ulubione składniki. Zyskasz dzięki temu za każdym razem wciąż inny i zaskakująco pyszny smak!

Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 600 g kwaśnej śmietany
  • 6 jajek
  • 300 g sera
  • ulubione zioła

Przygotowanie:

Najpierw pokrój cukinię w plastry.

Wlej wodę do garnka i zagotuj.

Gdy zacznie się gotować, dodaj do niej cukinię i gotuj tylko przez 30-40 sekund. Odcedź cukinię i ostudź. W osobnej misce wymieszaj jajka ze śmietaną.

Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Zetrzyj ser, a następnie dodaj posiekane zioła.

Dokładnie wymieszaj z kremową mieszanką, aż będzie jednorodna.

Równomiernie wyłóż połowę cukinii do formy do pieczenia.

Dodaj część sosu, ponownie cukinię i na koniec resztę sosu. Piecz w 190 stopniach przez 30 minut. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!