Kurcza w stylu gyros – oto najlepiej przyrządzone mięso jakie dotąd jadłam. Numer 1 w mojej kuchni. Oto przepis

Jest to przepis na smacznego, pieczonego w sosie musztardowo – śmietanowym kurczaka. Idealny pomysł na obiad, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu.

Składniki (dla 4 osób):

  • 200 ml śmietanki,
  • 4 piersi z kurczaka,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżeczka koperku,
  • łyżka musztardy,
  • przyprawa gyros,
  • sól.

Wykonanie:

Umyj, osusz i pokrój piersi na niewielkie kawałki. Dodaj przyprawy, wyjmij naczynie żaroodporne, posmaruj je tłuszczem i ułóż w nim mięso.

Następnie wymieszaj śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawą gyros oraz musztardą. Jeśli nie posiadasz przyprawy, nie martw się: wykorzystaj czerwoną paprykę i mieszankę ziół. Tę mieszaninę wlej do mięsa.

Naczynie żaroodporne przykryj dokładnie folią, a potem włóż do wcześniej rozgrzanego piekarnika.

Piersi z kurczaka w sosie piecz przez 40 – 50 min w 180 stopniach Celsjusza. Możesz sprawdzić, czy mięso jest już gotowe, wsuwając nóż czy widelec.

Jeżeli zależy Ci na chrupiącym kurczaku, zdejmij folię na kilka minut przed upływem czasu i pozwól, żeby mięso doszło.

error: Treść zabezpieczona !!