Ten przepis z pewnością Cię nie zawiedzie – Bardzo łatwy w przygotowaniu, a mięso zaskakująco smaczne.

Udka z kurczaka smakują zawsze — choć proste, nigdy się nie nudzą!

Najlepszym i ulubionym sposobem na udka kurczaka będzie ten łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie czyniący mięso niezwykle smacznym. Co sprawia, że jest takie pyszne? Marynata, w której udka pozostają przez określony czas. To sprawia, że są tak dobre!

Wystarczy raz jeden sięgnąć po ten przepis, by wracać do niego za każdym razem, kiedy przyjdzie ochota na domowego kurczaka.

Składniki:

  • 12-15 udek kurczaka
  • 30 ml oleju roślinnego
  • 3 łyżeczki miodu
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 80 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • sól do smaku

Dodatki:

  • 600 g ziemniaków
  • 350 g pieczarek
  • 100 g twardego żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 100 ml wody
  • 100 ml śmietany do gotowania
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Udka z kurczaka umyć, osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego, po czym przełożyć do miski.
Mięso posypać czerwoną papryką oraz solą, następnie dokładnie rozsmarować przyprawy na udkach.
W drugiej misce przygotować marynatę: wlać do niej olej sojowy, dodać trzy łyżki miodu, zmiażdżone ząbki czosnku oraz czarny pieprz, wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.

Tak przygotowaną marynatą polać udka z kurczaka. Miskę nakryć talerzem i włożyć do lodówki na 20 minut, by mięso mogło się zamarynować. Przygotować dodatki: ziemniaki obrać oraz pokroić na grubsze kawałki. Przełożyć je na dno miski lub naczynia do pieczenia.

Posolić, zalać niewielką ilością wody, w kolejnym kroku piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej zamarynowane udka i piec je w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut.

Odrobinę oleju wlać na patelnię, przesmażyć na nim czosnek – powinno trwać to około 1 minuty. Dodać do niego cebulę pokrojoną w półtalarki, po niej dorzucić także pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażyć do miękkości, doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym ułożyć na upieczonych ziemniakach.

W kolejnej misce wymieszać jajko z papryką, startym twardym serem oraz śmietaną. Tę mieszankę rozłożyć na przesmażonych pieczarkach i ziemniakach, po czym zapiekać razem w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut. Resztą marynaty natrzeć ponownie udka, zapiekać jeszcze raz w 180 stopniach przez 10 minut.

Obiad gotowy!

error: Treść zabezpieczona !!