Pieczone ziemniaki z cebulą i boczkiem – procedura przygotowania
Jeśli potrzebujesz nakarmić nawet dużą, głodną rodzinę, z pewnością docenisz jedzenie z jednej formy do pieczenia. Jej przygotowanie jest na ogół proste, a w ciągu kilku minut Twoi bliscy napełnią swoje żołądki. Pieczone ziemniaki z boczkiem i cebulą przypadną do gustu każdemu!

Składniki
- ziemniaki – 10 szt
 - woda – 2 litry
 - boczek – 450 g
 - oliwa z oliwek – według uznania
 - czerwona cebula – 2 szt
 - sól dla smaku
 - mielony pieprz – do smaku
 - czosnek – 6 ząbków
 - słodka papryka – 2 łyżeczki
 
Przygotowanie
Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków, łącznie ze skórką, a następnie włóż je do dużego garnka. Następnie ugotuj je w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gdy ziemniaki się ugotują, odlej wodę i poczekaj, aż ostygną. Następnie obierz je i pokrój w średniej wielkości kostkę. Umieścić je w natłuszczonym naczyniu do pieczenia.

Dokańczanie potrawy i pieczenie jej w piekarniku
Następnie boczek pokroić wraz z oczyszczonym czosnkiem w mniejszą kostkę. Następnie pokrój obraną czerwoną cebulę w półksiężyce. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż wszystkie składniki przez kilka minut na złoty kolor.

Można także dodać soli według własnych upodobań. Teraz wyłóż mieszaninę na ugotowane ziemniaki, które doprawiłeś solą, mielonym pieprzem i mieloną słodką papryką. Wszystko dokładnie wymieszaj dwiema drewnianymi łyżkami i piecz w piekarniku przez 40 do 45 minut w temperaturze 190°C.

Podajemy pieczone ziemniaki z cebulą i boczkiem
Gotowe danie wyjmij z piekarnika i podawaj na przykład ze śmietaną lub różnymi ulubionymi dressingami. Pieczone ziemniaki z boczkiem i cebulą będą dobrze smakować także z warzywami marynowanymi w słodko-kwaśnej zalewie (ogórki, cebula, chalamada, buraki itp.) lub świeżymi warzywami takimi jak pomidory, papryka, ogórki sałatkowe. Można również wzbogacić potrawę na koniec startym twardym serem, który zostawiamy do roztopienia w piekarniku na dwie minuty.
