Ten zapiekany kurczak będzie idealnym rozwiązaniem, kiedy potrzebujemy szybkiej w przygotowaniu potrawy na niedzielny obiad, lub rodzinną uroczystość, a do umycia pozostanie po nim jedynie jedna miska i brytfanka.
Dzięki pieczeniu pod śmietankową pierzynką mięso stanie się kruche i delikatne, a ziemniaki zachowają pełnię smaku. Do sosu dodajemy chmeli-suneli – wyjątkowo aromatyczną przyprawę rodem z Gruzji, która nada naszemu daniu niecodziennego charakteru.
Do powstałego sosu dodajemy ziemniaczki, a następnie układamy je w brytfance, lub naczyniu żaroodpornym, zostawiając w misce odrobinę śmietany z przyprawami. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Rozsypujemy po ułożonych w naczyniu do pieczenia ziemniakach. Udka kurczaka myjemy i oprószamy curry i solą, a następnie układamy na cebuli i rozprowadzamy na nich pozostały sos.