Jak przygotować kalafior aby każdy się zajadał. Chrupiąca serowa panierka robi swoje. Hit na każdym przyjęciu

Kalafior to bardzo zdrowe warzywo. Zawiera wiele potrzebnych i ważnych witamin dla naszego organizmu.

Można je przyrządzić na wiele ciekawych sposobów. Jednym z nich jest upieczenie go.

Dzięki wykonaniu tej czynności uzyska się chrupiący z zewnątrz i jednocześnie miękki w środku pyszny, pachnący kalafior obtoczony serową panierką. Idealny pomysł jako dodatek do piątkowego bezmięsnego obiadu serwując jajko sadzone z kalafiorem i ziemniaczkami.

Składniki:

  • 1 główka kalafiora,
  • 3 jajka,
  • 6 łyżek mąki,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 50 g startego twardego sera,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry lub inne ulubione przyprawy,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki. Przełożyć je go garnka i zalać zimną wodą, a następnie posolić odrobiną soli. Gotować około 5 minut.

Warzywa po ugotowaniu mają być miękkie. W celu sprawdzenia można sprawdzić wbijając widelec. Kalafior przełożyć na durszlak, aby spłynęła z niego woda.

W głębokiej misce ubić jajka z dodatkiem przyprawy i połączyć je z mąką. Składniki dokładnie wymieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

W osobnej misce połączyć bułkę tartą z serem. Różyczki kalafiora zanurzać w cieście, a potem w panierce.

Smażyć na wcześniej dobrze rozgrzanej patelni z olejem z obu stron. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!