Pyszny chleb domowej roboty
Aromat domowego chleba silnie oddziałuje na nasze zmysły węchu i smaku. Choć domowy chleb jest pyszny, wiele osób obawia się jego pieczenia. Ten przepis jest przeznaczony dla tych, którzy obawiają się trudności z upieczeniem domowego chleba.
Składniki potrzebne do upieczenia domowego chleba
- 420 ml wody
- 10 gramów drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 560 g mąki pszennej
Jak przygotować:
Najpierw rozpuść drożdże w ciepłej, ale nie wrzącej wodzie. Następnie dodaj do miski sól. Następnie dodaj do miski mieszankę drożdżową wraz z mąką. Wymieszaj wszystkie składniki w misce, tak aby powstało ciasto.
Po wyrobieniu ciasta zawiń je w folię, która pozwoli na wydostanie się niewielkiej ilości powietrza. Miskę należy pozostawić w temperaturze pokojowej na około dwie godziny. Po upływie tych dwóch godzin ciasto zacznie rosnąć.
Przed upływem tego czasu ciasto powinno podwoić swoją objętość, a na jego powierzchni powinno pojawić się wiele pęcherzyków powietrza. Przykryj miskę folią plastikową lub pokrywką z małym otworem i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia rano wyjmij miskę z ciastem z lodówki. Oprósz dłonie mąką, a następnie uformuj z ciasta kulę. Rozłóż ciasto na papierze do pieczenia. Lekko posyp mąką, a następnie pozostaw na 40-60 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 235° Celsjusza.
Połączyć ciasto z papierem do pieczenia i umieścić je w formie lub na blasze do pieczenia. Na wierzchu wytnij nożem trzy małe otwory. Wstawić ciasto do piekarnika na środkowy poziom. Umieścić kilka kropel gorącej wody na blasze do pieczenia.