Ten przepis spodoba się wielu domowym piekarzom.

Pyszny chleb domowej roboty

Aromat domowego chleba silnie oddziałuje na nasze zmysły węchu i smaku. Choć domowy chleb jest pyszny, wiele osób obawia się jego pieczenia. Ten przepis jest przeznaczony dla tych, którzy obawiają się trudności z upieczeniem domowego chleba.

Składniki potrzebne do upieczenia domowego chleba

  • 420 ml wody
  • 10 gramów drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 560 g mąki pszennej

Jak przygotować:

Najpierw rozpuść drożdże w ciepłej, ale nie wrzącej wodzie. Następnie dodaj do miski sól. Następnie dodaj do miski mieszankę drożdżową wraz z mąką. Wymieszaj wszystkie składniki w misce, tak aby powstało ciasto.

Po wyrobieniu ciasta zawiń je w folię, która pozwoli na wydostanie się niewielkiej ilości powietrza. Miskę należy pozostawić w temperaturze pokojowej na około dwie godziny. Po upływie tych dwóch godzin ciasto zacznie rosnąć.

Przed upływem tego czasu ciasto powinno podwoić swoją objętość, a na jego powierzchni powinno pojawić się wiele pęcherzyków powietrza. Przykryj miskę folią plastikową lub pokrywką z małym otworem i wstaw na noc do lodówki.

Następnego dnia rano wyjmij miskę z ciastem z lodówki. Oprósz dłonie mąką, a następnie uformuj z ciasta kulę. Rozłóż ciasto na papierze do pieczenia. Lekko posyp mąką, a następnie pozostaw na 40-60 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 235° Celsjusza.

Połączyć ciasto z papierem do pieczenia i umieścić je w formie lub na blasze do pieczenia. Na wierzchu wytnij nożem trzy małe otwory. Wstawić ciasto do piekarnika na środkowy poziom. Umieścić kilka kropel gorącej wody na blasze do pieczenia.

Piecz chleb przez 45 minut, a następnie wyjmij go z piekarnika i ostudź na drucianej podstawce. Ciasto przygotowane do domowego wypieku można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. Oznacza to, że w każdej chwili możesz upiec świeży chleb, np. na śniadanie.

error: Treść zabezpieczona !!