Pierogi leniwe – Tak smaczne, że palce lizać. Ciocia w końcu zdradziła ten przepis – wychodzą idealnie
23
Przedstawiam szybki przepis na pierogi leniwe. Są idealne na każdy posiłek. Zachęcam każdego do spróbowania tego specjału.
Składniki:
500 g twarogu
1-1,5 szklanki mąki
1 lub 2 jajka
3 łyżki masła
Szczypta soli
2 lub 3 łyżki cukru (opcjonalnie)
Śmietana do smaku
Sposób przygotowania
Przetrzyj przez sito twaróg (najlepszy będzie domowy), wlej jajka, cukier (jeśli masz ochotę), dodaj sól i roztopione masło, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy już to zrobisz, to dodaj przesianą mąkę do wytworzonej masy i ugnieć ciasto.
Posyp stół mąką, pokrój ciasto na dwie części i połóż je na nim. Zroluj każdą część tak, aby przypominała cienką kiełbasę, delikatnie spłaszcz i pokrój na małe kawałeczki.
Włóż leniwe pierogi do osolonej wrzącej wody i gotuj, póki nie wypłyną na powierzchnię. Pierogi możesz Podać np. ze śmietaną i owocami. Smacznego!