Wreszcie przepis na pierogi z tartymi ziemniakami od babci ujawniony – zawsze jem je u niej.

Oto przepis na wyjątkowe pierogi, które smakowały mi podczas festiwalu dań z ziemniaka.

Ich niezwykły farsz z tartych ziemniaków ciągle kusił moją wyobraźnię, domagając się, bym je wreszcie przygotował i zorganizował prawdziwą pierogową ucztę. Musisz ich spróbować!

Składniki do ciasta:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 50 g masła
  • 100-150 ml gorącej wody

Składniki do farszu:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 150 g wędzonego boczku
  • przyprawy (sól, pieprz)

Instrukcje przygotowania:

Zacznij od przygotowania farszu. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie drobno pokrój cebulę i boczek. Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek, a gdy się zarumieni, dodaj cebulę. Smaż, aż cebula zmięknie i nabierze złocistego koloru. Do smażonego boczku z cebulą dodaj ziemniaki. Smaż całość około 10 minut, aż woda wyparuje, a ziemniaki zmiękną. Dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw do ostygnięcia.

Następnie przygotuj ciasto. Na stolnicy wysyp 3 szklanki mąki. Dodaj masło, sól, żółtko i jajka, wymieszaj wszystko dokładnie. Powoli dodawaj gorącą wodę, wyrabiając ciasto ręcznie, aż uzyskasz gładką, miękką masę, która nie będzie się kleić do dłoni. Owiń ciasto folią i odstaw na około 15 minut.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wytnij z niego krążki za pomocą szklanki, na każdy krążek nałóż farsz i zlep brzegi, formując pierogi. Gotuj pierogi w osolonej wodzie. Po wypłynięciu na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez 3 minuty. Możesz też podsmażyć je na patelni, dodając podsmażoną cebulkę i boczek.

Pierogi te są odmianą rzadko spotykaną w restauracjach, gdzie królują tradycyjne ruskie, kapuściane czy z jagodami. Nazywane lokalnie „bocianami” czy „oszukańcami”, pierogi z tartymi ziemniakami oferują zupełnie inny smak i na pewno urzekną każdego.

error: Treść zabezpieczona !!