Całe życie źle robiłam pierogi. Zdradzę Ci sekret mojej babci. Wystarczy zamienić jeden składnik.

Znowu nie wyszło Ci ciasto na pierogi, chociaż wydaje się, że czegoś tak prostego nie da się zepsuć? Jeśli tak, to zdradzę Ci sekret mojej babci.

Wydaje się, że to bardzo proste, że wystarczy zagnieść mąkę z wodą i solą i mamy ciasto do pierogów. Też tak myślałam, do czasu….

Po wielu nieudanych próbach poddałam się. Uznałam, że po prostu nie mam do tego talentu i pozostaje mi korzystać z cateringu. Z pomocą, jak zwykle w kuchni, przyszła mi moją babcia. Nie dość, że podała mi idealne proporcje, to jeszcze zdradziła mi tajemnicę miękkiego i elastycznego ciasta.

Proporcje na idealne pierogi to:

  • 2 szklanki mąki
  • Szczypta soli
  • Szklanka mleka lub wody

Ale to nie wszystko. Cała tajemnica w tym by mleko było ciepłe lub woda gorąca. Trochę można sparzyć sobie dłonie, ale ciasto dzięki temu wyjdzie elastyczne i nie będzie się rwać.

I to cały sekret udanych pierogów. Podziel się z inni tym przepisem, aby każdy potrafił zrobić nasze tradycyjne danie.

error: Treść zabezpieczona !!