Filet drobiowy z warzywami – proste i zdrowe danie, które przygotujesz na jednej patelni
627
Jeśli znudziły ci się już tradycyjne smażone piersi z kurczaka w panierce, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne i nie zajmie dużo czasu. Nie musisz się też martwić sprzątaniem po gotowaniu – wystarczy ci jedna patelnia. Poza tym ten filet z kurczaka to świetna propozycja na zdrowy obiad zawierający dużą porcję warzyw.
Składniki
4 piersi z kurczaka
1 por
1 marchewka
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1/2 szklanki oleju
3 szklanki wody
1 szklanka ryżu
Sałatka
sałata
pomidory koktajlowe
cebula
sok z cytryny
Przygotowanie
Umyj marchewkę i pora.
Obierz marchew, a następnie pokrój oba warzywa w niezbyt grube plastry.
Filety umyj, oczyść i natnij delikatnie nożem, tworząc siatkę na mięsie.
Podsmaż je z obu stron na rozgrzanym oleju i zdejmij z patelni.
Na tej samej patelni podsmaż posiekany czosnek razem z marchewką.
Po kilku minutach dodaj pora. Wymieszaj warzywa i duś je przez chwilę pod przykryciem.
Do warzyw dodaj piersi z kurczaka i wlej na patelnię wodę. Dopraw całość solą i pieprzem, duś przez 10 minut.
Po tym czasie wsyp na patelnię ryż i gotuj aż zmięknie.
Gdy potrawa się gotuje, przygotuj sałatkę. Umyj warzywa i pokrój je – cebulę w piórka, a pomidorki na pół. Porwij sałatę na mniejsze kawałki i wymieszaj z cebulą i pomidorami. Skrop sokiem z cytryny, podawaj z gotowym daniem.