Delikatny kurczak w marynacie jogurtowo-czosnkowej: Raz dwa i gotowe – bez smażenia. Każdy chwali

Kurczak w sosie jogurtowo- czosnkowym to idealny pomysł na szybki i przepyszny obiad

Dodatkowo sam proces wykonania tego posiłku jest bardzo prosty i przyjemny.

Składniki:

  • 600g piersi z kurczaka
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 5 dużych pieczarek
  • 3 duże ziemniaki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek (60ml)
  • 1 szczypiorek
  • sól i czarny pieprz
  • czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • trochę sera cheddar lub mozzarella

Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie przekrawamy z jednej strony tworząc wzór przypominający siatkę.

Kolejnym krokiem jest wykonanie marynaty, w której obtoczymy kurczaka.

W misce mieszamy ze sobą jogurt naturalny, przyprawy, które były wymienione w składnikach, oliwę, musztardę oraz czosnek, który wcześniej należy zmiażdżyć.

W tak przygotowanej marynacie zanurzamy i bardzo dokładnie obtaczamy mięso, tak aby cała powierzchnia kurczaka była dokładnie nią pokryta.

Następnie kroimy na plasterki ziemniaki, cebulę oraz siekamy grzyby.

Ostatnim etapem jest przygotowanie blachy do pieczenia, na której układamy ziemniaki, pieczarki oraz cebulę – całość doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

Piersi z kurczaka układamy na wierzchu warzyw. Całość pieczemy w piekarniku, który rozgrzewamy do 180 stopni przez 45 minut.

Pod koniec pieczenia, posypujemy całość serem i pieczemy aż do jego rozpuszczenia. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!