Szybki deser nie wymagający pieczenia: miękki jak pianka. Oto Instrukcja przygotowania.

Przedstawiamy kolejny deser nie wymagający pieczenia, którego przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil! Przepis jest łatwy i szybki!

Składniki:

  • blacha o wymiarach 20 x 30cm
  • 40 herbatników
  • 500g twarogu
  • 375ml kwaśnej śmietany
  • 80g budyniu w proszku
  • 80ml mleka
  • 200g cukru pudru
  • 180ml mleka (do namaczania ciastek)

Polewa:

  • 150g czekolady
  • 150ml bitej śmietany
  • 150g startej białej czekolady

Sposób przygotowania:

Herbatniki umieść na kilka sekund w mleku. Ułóż pierwszą warstwę ciasteczek na dnie blachy. Następnie twarożek wymieszaj dokładnie z cukrem. Przygotuj budyń. Ostudzony budyń ubij za pomocą miksera z mlekiem.

Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przy zmniejszonych obrotach miksera dodawaj stopniowo twarożek i ubijaj, aż wszystkie składniki się połączą. Powstały krem rozprowadź równomiernie na przygotowanej wcześniej warstwie herbatników.

Ponownie namocz kolejne herbatniki w mleku i ułóż je na wierzchu śmietanowo – twarożkowej masy. Powtórnie przykryj herbatniki masą i wykończ ją namoczonymi herbatnikami. Ciemną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz ją z bitą śmietaną. Uzyskaną polewą udekoruj wierzchnią warstwę ciasta.

Całość posyp wiórkami białej czekolady (pamiętaj, aby zetrzeć ją na tarce o drobnych oczkach). Deser włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Z pewnością ten deser zachwyci każdego, smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!