Włoski placek ziemniaczany to danie, które sprawi, że zachwycisz się nim i  zapomnisz o smażonych potrawach.

Proponuję dziś prawdziwy hit – placek ziemniaczany z warzywami. Jest rewelacyjny w smaku, przyciąga przepięknym aromatem i łatwo go przygotować. Potrzebujesz jedynie prostych składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • 3 papryki
  • 1 pomidor
  • 100 g twardego sera (może być emmentaler)
  • 4 jajka
  • 200 ml mleka
  • 60 ml oleju słonecznikowego
  • 200 g mąki pszennej
  • sól, mielony czarny pieprz dla zaostrzenia smaku
  • 16 g proszku do pieczenia
  •  tarty ser lub mozzarella
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

Obrać ziemniaki, zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, a następnie wycisnąć z nich sok. Umyć pomidory, paprykę i cebulę, pokroić na małe kawałki.

Do oddzielnej miski wbić cztery jajka, dodać sól, pieprz, mleko i oliwę. Następnie dołożyć do tego starte ziemniaki i pokrojone warzywa. Starannie wymieszać.

Dodać pokrojony w kostkę ser. Mieszając, powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i równo rozłożyć masę ziemniaczaną.

Można całość posypać startym serem lub mozzarellą. Nagrzać piekarnik do 180 º C, wstawić blachę i piec 35 – 40 minut. Wyjąć upieczone danie. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!