Włoski placek ziemniaczany to danie, które sprawi, że zachwycisz się nim i zapomnisz o smażonych potrawach.
618
Proponuję dziś prawdziwy hit – placek ziemniaczany z warzywami. Jest rewelacyjny w smaku, przyciąga przepięknym aromatem i łatwo go przygotować. Potrzebujesz jedynie prostych składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.
Składniki:
2 duże ziemniaki
3 papryki
1 pomidor
100 g twardego sera (może być emmentaler)
4 jajka
200 ml mleka
60 ml oleju słonecznikowego
200 g mąki pszennej
sól, mielony czarny pieprz dla zaostrzenia smaku
16 g proszku do pieczenia
tarty ser lub mozzarella
1 łyżka posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
Obrać ziemniaki, zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, a następnie wycisnąć z nich sok. Umyć pomidory, paprykę i cebulę, pokroić na małe kawałki.
Do oddzielnej miski wbić cztery jajka, dodać sól, pieprz, mleko i oliwę. Następnie dołożyć do tego starte ziemniaki i pokrojone warzywa. Starannie wymieszać.
Dodać pokrojony w kostkę ser. Mieszając, powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i równo rozłożyć masę ziemniaczaną.
Można całość posypać startym serem lub mozzarellą. Nagrzać piekarnik do 180 º C, wstawić blachę i piec 35 – 40 minut. Wyjąć upieczone danie. Życzę smacznego!