To włoski placek ziemniaczany na talerzach, który jest 100 razy lepszy od smażonych klasyków.

Moja rodzina uwielbia ten placek ziemniaczany z warzywami.

Jest pyszny nie tylko ze względu na pyszny aromat i smak, ale również dlatego, że jest łatwy w przygotowaniu. Najprościej jest połączyć składniki, które już macie w domu i upiec.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 pomidor
  • 3 papryki
  • 100g twardego sera (np. emmentaler)
  • 60 ml oleju słonecznikowego
  • 200 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 16 g proszku do pieczenia
  • Sól i pieprz czarny mielony można dopasować do własnych upodobań
  • 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
  • mozzarella lub starty ser

Sposób przygotowania:

Obierz ziemniaki i zetrzyj je na grubej tarce. Paprykę, cebulę i pomidory pokroić na małe kawałki. Jajka doprawić solą, pieprzem, olejem i mlekiem. Wymieszaj ze sobą wszystkie warzywa, starte ziemniaki i mleko.

Wymieszać ser i mąkę. Masę ziemniaczaną rozłożyć na blasze, wykładając ją papierem do pieczenia.

Posypać startym serem mozzarella lub innym serem na wierzchu dania. Zapiekać blachę przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gotowe. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!